Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 02 lutego 2010

W sobotę zamarnowałam mięso wg przepisu znalezionego w brulionie z przepisami

http://brulionzprzepisami.blox.pl/2009/07/gyros-z-karkowki.html.

Mięso marynowałam całą noc. Wyszło pyszne, kruche i mniamniuśne. Następną innowacją zastosowaną przeze mnie było zapiekanie mięsa w teflonowej formie w piekarniku.

Do tego były ziemniaki pieczone. Jako, że karkówka wyszła ostrawa , ziemniaki przyprawiłam tylko solą i pieprzem.

Zrobiłam z podwójnej ilości dlatego w poniedziałek miałam powtórkę .

A niedziela , dużo więcej czasu niż w tygodniu, to idealny czas na lepienie pierogów. Nalepiliśmy razem z moim małżem ruskie. Dziś , tylko dlatego, że jestem mamusią, zostawili mi kilka na obiad. Reszta zniknęła.

 

Ciasto na pierogi


3 szklanki mąki

1 jajko

szczypta soli

gorąca woda

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ilość wody zależy od suchości , a w zasadzie wilgotności, mąki. Można przyjąć ok 1 szklanki.

 

Farsz do ruskich pierogów.

ziemniaki

ser biały

cebula

sól, pieprz.

Nigdy nie znam proporcji. Zawsze robi to mój małż i to " na oko" , czyli na smak.

 

To jeszcze dla statystyk

Piekłam karkówkę ( sobota ) i szynkę ( niedziela) jako wędlina do kanapek. Do karkówki zastosowałam " Soczyste żeberka " Winiary. Zrobiłam tez w sobotę dżem z pomarańczy.

 

Dżem z pomarańczy - przepis znaleziony w sieci

1 kg pomarańczy

żelfix

 

Gotujemy pomarańcze 2 h. Po tym czasie kroimy drobniutko razem ze skórką ( gdy za dużo będzie białej części usunąć ją) i dodać żelfix. Dalej postępować wg przepisu na opakowaniu.

 

 

 

 

 

20:34, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 lutego 2010

Zawsze mam kłopot co ugotować. Praca w kuchni to nie jest" to co tygrysy lubią najbardziej ", chociaż zdarza mi sie zaszaleć. Postanowiłam zapisywać gdzieś co i kiedy gotuję i , w miarę mozliwosci, zamieszczać przepisy i zdjęcia. Część przepisów znalazłam w sieci i jeśli nie podam autora to bardzo przepraszam, ale nie zapisywałam adresów stron.

To na początek menu sobotnie

Indyk z brzoskwiniami, puree ziemniaczane, surówka z marchwki i jabłka. Na deser szarlotka z bitą śmietaną i kruche ciastka.


Indyk z brzoskiniami


Pierś z indyka

Puszka brzoskwiń

Przyprawa do indyka Kamis.

 

Pierś nacieramy przyprawą do indyka. Wkładamy do foremy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, zalewamy syropem z brzoskwiń,  układamy wokół piersi brzoskwinie i do piekarnika. Gdy jedna strona już się przyrumieni odwracamy na drugą stronę. Czas pieczenia to tak pi razy oko waga indyka.  Po upieczeniu kroimi filet na części a brzoskwinie przecieramy . Powstaje gęsty ostro - słodki sos do mięsa.


Szarlotka z bitą śmietaną - wersja szybka ( znalezione w sieci )

 

2kg jabłek

2 galaretki cytrynowe

paczka biszkoptów

śmietanka

śmietan-fix

Jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami ( ja zrobiłam to mikserem, tarka duża) , dusimy.

Pod koniec dodajemy cukru do smaku ( ja zrobiłam za słodką ze względu na galaretkę ) . Zdejmujemy z ognia i podajemy galaretki w proszku, mieszamy. Gdy masa przestygnie wylewamy do foremki 20x25  wyłożonej folią aluminiową , a spód biszkpotami. Gdy wszystko juz ostygnie wkładamy do lodówki, by stężało. Śmietanę ubijamy wg przepisu. Dekorujemy szarlotkę i jemy.

Można posypać jeszcze cynamonem, co moje dziecię uczyniło


Kruche ciasteczka


3 żółtka ugotowane na twardo

3 łyzki cukru pudru

1 kostka masła lub margaryny.

Wszystko razem ucieramy i wykładamy na stolnicę. Dodajemy tyle mąki, zeby ciasto miało konsystencję pierogowego. Rozwałkowujemy część i kieliszkiem wykrawamy półksiężyce . I tak aż do końca ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i ukladamy na niej ciasteczka. Pieczemy aż będą rumiane. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasteczka mozna przechowywać.  U mnie nigdy się to nie udało. :D.

 

Zrobiłam też sałatkę z selera i zagniotłam ciasto na bułeczki - pychota.

Przepis na bułeczki zaczerpnęłam z blogu Majanowe pieczenie

http://majanaboxing.blox.pl/2009/02/Buleczki-ktore-rosna-kiedy-spisz.html

 

Sałatka z selera

 

Seler w słoiku

4 jajka ugotowane na twardo

2-3 pory

puszka kukurydzy

puszka ananasów

majonez wymieszany z jogurtem

przyprawy

Odcedzamy selera , jajka kroimy w kostkę ( sól i pieprz na jaka ), por w półkrążki , na to kukurydza i pokrojony w kawałki ananas. Polewamy majonezem wymieszanym z jogurtem , prporcje wg własnych upodobań, mieszamy.

 

To tyle na pierwszy raz. Niedziela i poniedziałek jutro.

 

 

20:10, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
1 ... 16 , 17 , 18