Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
niedziela, 31 października 2010

W tym tygodniu gospodynią WP była Gosia z Moich Ekspresji Kulinarnych. Zaproponowała m.in. rożki maślane. I jak dla mnie to było to. Najlepiej smakowały mi zaraz po upieczeniu, takie ciepłe jeszcze. Pychotka !!! Będę robić je w przyszłości, bo smakowały całej rodzinie.

Butterhorn Rolls


Składniki na 32 szt

3/4 szkl ciepłego mleka

1/4 szkl ciepłej wody

opakowanie drożdży suszonych

1/2 szkl roztopionego masła

3/4 szkl cukru

1 łyzeczka soli

3 jajka

4 i 1/2 szkl mąki ( ja musiałam dać trochę więcej )

3 łyżki roztopionego masła

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy na 10 minut. Mieszamy mleko z wodą, jajkami , masłem , cukrem i solą. Dodajemy powoli mąkę i wyrabiamy 10 minut. Robimy kulę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski i odstawiamy na 1 h i 15 min. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, z każdej formujemy kulę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 8 części, smarujemy masłem i ciasno zawijamy. Po ułożeniu na blachę odstawiamy na 30-40 min. Przed włozeniem do piekarnika smarujemy pozostałym masłem. Pieczemy 20-25 min do uzyskania złotego koloru.


Smacznego !!

 

13:12, coikiedygotuje
Link Komentarze (2) »
wtorek, 26 października 2010

Chyba wreszcie skończył się ten szalony okres. Na nic nie miałam czasu, ciągle w biegu. Uff.. Mam nadzieję, że teraz będzie juz spokojniej. To, że nie miałam czasu nie znaczy, ze nie gotowałam. Gorzej było z robieniem zdjęć, bo jak wracałam z pracy to już ciemno było. Ale udało mi się zrobić kilka. Dziś pierwszy zestaw. Przepis znaleziony tutaj i godny polecenia

Wieprzowina po amerykańsku


1 kg wieprzowiny - łopatka, karkówka
1 szklanka ketchupu
1 puszka ananasów z sokiem
pół szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki octu winnego
1/4 szkalnki sosu sojowego
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju sezamowego ( ja dodałam trochę sezamu i "normalny" olej)


Mięso kroimy na kawałki ( ja ostatnio na wypróbowałam plastry ) , solimy , pieprzymy i podsażamy. Z pozostałych składników robimy sos. Jeśli mamy ananasy w plastrach kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażone mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia ( ja zapiekałam w blaszce do ciasta ) , zalewamy sosem i zapiekamy ok 2 godzin. Podajemy z ryzem, ziemniakami lub z pieczywem.


PYCHOTA !!!!!!

Smacznego.

 

wtorek, 05 października 2010

W ramach "pomocy" mój m-żonek gotował obiad. Oczywiście dla niego najlepszy na świecie. Jedyne odstepstwo to mięso drobiowe. I tak na obiad zrobił pieczone ziemniaczki, sos czosnkowy, smażone pieczarki i kotlety "schabowe" z piersi kurczaka . Doprawione było super. Od czasu do czasu można go dopuscić do kuchni.


Pieczone ziemniaki

Ziemniaki gotujemy na wpół twardo ( tak jak jakby al dente ), układamy na blaszce , skrapiamy oliwą i posypujemy zielskiem , jak to nazywa mój mąż. Przyprawy do wyboru. Jeśli gotowalismy ziemniaki w osolonej wodzie to wiadomo, ze z solą trzeba uważać.

Sos czosnkowy

Kubek jogurtu typu grecki mieszamy z 6-8 ząbkami czosnku, dodajemy pokrojony w kosteczkę lub starty na tarce ogórek kwaszony/ konserwowy, doprawiamy solą i pieprzem

Duszone pieczarki

Pieczarki obieramy , choć są tacy, którzy tylko myją, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy aż sok wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem

Kotlet "schabowe" z kurczaka

Piersi z kurczaka posolić, rozbic lekko, obtoczyć w jajku i bułce tartej wymieszanej z otrębami pszennymi i sezamem.

Smacznego !!!

19:40, coikiedygotuje
Link Komentarze (1) »