Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
sobota, 06 sierpnia 2011

Ostatnio nie przykładałam się za mocno w kuchni. Najczęściej królowały sosy ze słoiczków lub torebek. Szybkie to jest, ale czy takie tanie, to już nie wiem. Pozbierałam się i powiedziałam dość. Sama zrobię sos do makaronu. I zrobiłam. O niebo lepszy od tych kupnych. Pychotka.

Sos pomidorowy

2 cebule

czosnek ( w zależności od upodobań )

pomidory - u mnie 3 puszki z czosnkiem Dawtony , jeszcze z zapasów

bazylia świeża

sól

pieprz

cukier

oliwa

Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni, takie 3 spore chlusty. Wsypujemy cebulę posiekaną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja dodałam tylko ząbek, bo miałam pomidory z czosnkiem. Jak cebulka się dobrze zeszkli dodajemy sól i pieprz oraz ( podpatrzone u kucharza Włocha ) cukier. Chwilkę czekamy aż przyprawy przejdą cebulę i dodajemy pomidory . Dusimy. Bazylię , tak 3/4 doniczki ;) , siekamy i dodajemy do sosu. Dusimy ok 15-20 minut, w zależności od jakości pomidorów. Doprawiamy jeszcze do smaku. Podałam z makaronem . Na wierzch starłam parmezan. Niebo w gębie.

PS Mam nadzieję częściej już zaglądać i tu i do Was. Chyba wróciłam.

Tagi: pomidory sos
09:15, coikiedygotuje
Link Komentarze (1) »