Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 31 lipca 2012

Bułki są jak najbardziej ekspresowe. Razem z pieczeniem niecała godzina. Są puszyste i pyszne. I bezproblemowe. Jak zabraknie pieczywa w domu - idealny przepis. Autorka przepisu nazwała je śniadaniowe, ale  na kolacje też są pyszne :) 

Ekspresowe bułki

40 g drożdży

łyżka miodu 

600 ml wody

1 kg mąki

łyżka soli

jajko do posmarowania

Drożdże rozcieramy z łyżką miodu i rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy sól. Zagniatamy ciasto wsypując stopniowo mąkę .Ja musiałam jej dodać trochę więcej .  Uformować bułki - z tego przepisu wychodzi 16 . Posmarować jajkiem ( ja smaruję żółtkiem wymieszanym z mlekiem ). Można posypać ziarnami. Włożyć do zimnego piekarnika i piec ok 25 minut w 200 C.  Voila, bułki gotowe. :)

Smacznego ! 

06:21, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 30 lipca 2012

To pyszne danie na ciepłe dni. Długo zbierałam się do tego ratatuja i jakoś nie mogłam się zebrać. Któregoś razu dostałam pyszne pomidory i pierwsza myśl - sos. Ale do czego ? Myślę, myślę ,łażę po necie, zerkam na gazeta.pl , a tam przepis na ratatouille. :) To już wiedziałam do czego ten sos. 

Ratatouille

3 nieduże cukinie

2 papryki

cebula

2 ząbki czosnku

5 pomidorów

tymianek 

sól pieprz

olej

Cukinię umyłam, pokroiłam w kostkę , posoliłam i popieprzyłam. Paprykę oczyściłam z nasion i pokroiłam w kostkę. Na patelni, na gorącym oleju smażyłam partiami najpierw cukinię a potem paprykę. W tym samym czasie robiłam sos. Do garnka wlałam olej smażyłam cebulkę z czosnkiem i świeżym tymiankiem. Gdy zapach ziół był mocno wyczuwalny dodałam pomidory pokrojone w ósemki. Nie obierałam ze skórki. Gdy pomidory rozdusiły się przetarłam cały sos przez sito. Zagotowałam i dodałam cukinię i paprykę. Dusiłam ok 15 minut. Wyszło przepyszne. 

Smacznego !

06:55, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 lipca 2012

Przy wczorajszych upałach człowiek tylko pił. O jedzeniu nie było mowy. Może na przekór temu, a może w myśl zasady, że pragnienie najlepiej ugasić gorącą i słodką kawą , przygotowałam kofty. Przepisów jest mnóstwo a ja wzorowałam się na tym .  Kofty podałam z pieczonymi ziemniakami, salsą pomidorową i sosem czosnkowym. Każdy jadł ze smakiem. 

Kofty

1 kg mielonego mięsa wołowego

4 ząbki czosnku

2/3 pęczka natki pietruszki

2 łyżeczki papryki słodkiej

2 łyżeczki kolendry mielonej

2 łyżeczki kminu rzymskiego

sól, pieprz

patyczki do szaszłyków

 

Patyczki namaczamy przez 0,5 h w zimnej wodzie. Do mięsa dodajemy posiekany czosnek, natkę ( u mnie suszona ), paprykę, kumin i kolendrę ( nie mogłam znaleźć mielonej kolendry, no "diabeł ogonem przykrył", dałam suszoną , a mieloną znalazłam chowając suszoną :))) ) , mieszamy i formujemy podłużne kotleciki. Nadziewamy na patyczki. Ja oblepiałam patyczki mięsem. Pieczemy w 180 C ok 20-25 minut.  

Pieczone ziemniaki

ziemniaki

olej lub oliwa z oliwek

tymianek

czosnek

sól, pieprz

ew przyprawa do ziemniaków

Ziemniaki obrać, ale wymyte , ze skórką też są dobre. Zwłaszcza młode. Gotujemy 5 minut, odcedzamy i zostawiamy pod przykryciem na 7 minut. Oczywiście solimy. Do foremni do pieczenia wlewamy oliwę lub olej ( u mnie oliwa czosnkowa i tymiankowa )układamy ząbki czosnku, podgotowane ziemniaki, posypujemy przyprawami i pieczemy w 200 C ok 30 minut, aż się zrumienią.

Sos czosnkowy

jogurt typu greckiego

czosnek

sól, pieprz

Do jogurtu dodajemy wyciśnięty/drobniutko posiekany czosnek , doprawiamy solą i pieprzem. Nie podaję dokładnych ilości, bo to zależy od naszego smaku. Ja dałam na kubeczek 330 ml 10 ząbków czosnku.

Salsa pomidorowa.

pomidory

czosnek

sól, pieprz

bazylia, oregano

oliwa bazyliowa

Pomidory kroimy w kostkę . Staramy się wybierać takie, które mają dużo miąższu. Dodajemy posiekane zioła, wyciśnięty/drobniutko posiekany czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą bazyliową. I tutaj też proporcje zależą od naszego smaku. Na 5 pomidorków ( nie lubię dużych ) dałam ząbek czosnku i garść ziół.  

 

Smacznego !

piątek, 27 lipca 2012

Wczoraj wpadł mi w oczy brokuł . Leżał sobie w kącie lodówki. Trzeba było coś z nim szybko zrobić. Wymyśliłam tartę. Ale szukając jakiegoś szybkiego i w miarę prostego przepisu doszłam do wniosku, że robienie ciasta kruchego za długo będzie trwało. Zawsze mam ciasto francuskie w lodówce i postanowiłam wykorzystać je. Zastanawiałam się nad sosem - z serem czy z pomidorami ? Doszłam do wniosku, że najlepszy będzie serowy. Wzorowałam się na przepisie Ewelinki . 

Tarta z brokułami

opakowanie ciasta francuskiego 

1 brokuł

1 jajko

150 ml śmietany 30%

150 g sera żółtego ( u mnie cheddar i pecorino romano)

1 cebula

1 ząbek czosnku ( u mnie bardzo 1 duży)

masło

sól, pieprz, gałka, kolendra świeża

mozzarella

Brokuł gotowałam ok 4 minut. Odcedziłam i przelałam zimną wodę. Zostawiłam do obcieknięcia. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę poddusiłam na maśle dodając rozgnieciony czosnek. Foremkę do tarty nasmarowałam masłem, wyłożyłam ciastem, nakłułam i wstawiłam do piekarnika  ustawionego na 200 C na 3 minuty. W tym czasie wymieszałam jajko, śmietanę i starty ser. Doprawiłam solą , pieprzem i gałką. Na podpieczone ciasto położyłam cebulę, brokuł, posypałam kolendrą zalałam sosem serowym. Na wierzchu ułożyłam pokrojoną w plasterki mozzarellę. Piekłam ok 25 minut. 

Smacznego !

sobota, 21 lipca 2012

Zostałam obdarowana wiśniami. Tak ok 30 kg. Trzeba było jakoś je zagospodarować. Nastawiłam nalewkę , wypróbowałam w zeszłych latach i jest pyszna. Musiałam zrobić w winie, są idealne do sernika Neli Rubinstein. Nastawiłam na sok. Zrobiłam kompot. I upiekłam ciasto. I chyba się uzależniłam. Ciasto jest przepyszne. Polecam. Doszłam do wniosku, że muszę zamrozić wiśnie, by np zimą cieszyć się tym smakiem.

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Przepis stąd

140 g masła

140 g cukru pudru

2 jajka

70 g czekolady gorzkiej ( u mnie 80% )

70 g mąki

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 -1 kg wiśni wydrylowanych

Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy rozbełtane żółtka ostudzoną rozpuszczoną czekoladę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie musimy wmieszać pianę z białek. Przekładamy do tortownicy ok 24 cm , posypujemy wiśniami. Pieczemy w 180 C ok 50-60 minut. Wiśnie puszczą sok, który wsiąknie w ciasto.   

Smacznego !

19:27, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 lipca 2012

W takie dni jak ostatnio nie ma nikt ochoty na jakieś ciężkie dania. Najchętniej zjadałoby się lody i popijało zimnym piwem ;). Oczywiście, żartuję. Najchętniej jemy coś pożywnego a lekkiego. I taki jest ten makaron. Ostatnio na FB przypomniała o swoim przepisie Liska .

Makaron z pomidorami

1 kg dojrzałych pomidorów malinowych

pęczek bazylii

100 ml oliwy dobrej jakości

1/4 łyżeczki soli morskiej

ząbek czosnku

250 g mozarelli

500 g makaronu penne

Pomidory obieramy ze skórki. Kroimy w grubą kostkę. Do słoika wlewamy 1/4 oliwy, wkładamy 3/4 posiekanej bazylii, wyciśnięty czosnek, sól i pomidory. Słoik zakręcamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Makaron gotujemy al dente, mieszamy z mozarellą i resztą oliwy, dodajemy zawartosć słoika. Mieszamy , posypujemy pozostałą bazylią. Podajemy natychmiast. Pyszne , lekkie danie na upały.

Smacznego.   

15:58, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 lipca 2012

Wczoraj spotkał mnie kara za brak regularnych wpisów na blogu. Musiałam przekopać się przez gazety z przepisami, bo zapomniałam , w której jest ten zaplanowany do zrobienia. Dawno go nie robiłam i bałam się robić tartę z głowy, czyli z niczego, jak mawia mój kolega. :) A jak zamieszczam przepisy tutaj to zawsze są pod ręką. Zdjęć brak. Obudziłam się jak już były resztki. Przepis jest na 4 tarteletki o śr 15 cm, ale ja robię jedną dużą tartę. Przepis z magazynu Kuchnia nr 6/2010

Tarta z pomidorami

140 g mąki

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

120 g zimnego masła

120 g serka homogenizowanego naturalnego

4 łyżki musztardy Dijon

4 pomidory 

250 g startego sera gruyere

masło do wysmarowania formy

Mieszamy mąkę z solą i cukrem, dodajemy masło i serek i zagniatamy ciasto. Chowamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie ścieramy ser i obieramy pomidory ze skórki ( ja zawsze robię, ale nie jest konieczne ) Formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem . Musztardą smarujemy ciasto, układamy pomidory a wierzch posypujemy serem. Pieczemy 20 min w 210 C 

09:55, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »