Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
środa, 30 czerwca 2010

Najpierw byłam chora, a od ponad tygodnia mam kłopot z netem. Jutro powinnam już mieć . Obiecuję wpis jutro.

21:34, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 czerwca 2010

Robiłam jakiś czas temu , ale nie było okazji zaprezentować. Lubię cannelloni bardziej niz lasanię. Nie wiem czemu. Może dlatego, ze jadłam we Włoszech i wiem, ze sama tak pysznej nie zrobię ?

Cannelloni w sosie beszamelowym


cannelloni

mięso mielone

cebula

czosnek

przecier pomidorowy

sól, pieprz, bazylia

olej

bulion

masło

mąka

mleko

sól, pieprz gałka muszkatałowa

ser żółty

Cebulkę siekam w kosteczkę i razem z posiekanym/ pzreciśnietym przez praskę czosnkiem  przysmażam na oleju. Dodaję mięso mielone i smażę aż będzie prawie miękkie. Dodaję przecier pomidorowy ( jeśli mam pomidory w puszce to wrzucam wcześniej, by się rozgotowały z mięsem ) . Doprawiam solą, pieprzem , bazylią do smaku. Można oczywiscie wybrać inne przyprawy. Mięso powinno być gęste i mieć jak najmniej "sosu". Gdy farsz ostygnie trochę napełniamy cannelloni i układamy w naczyniu. I tu pomysł zaczerpnięty z tego bloga. Cannelloni polewam bulionem, wtedy mam pewnosć, że makaron będzie miękki. Moze to byc nawet taki z kostki.  Na wierzch sos beszamelowy i starty ser żółty.

Przepis na sos beszamelowy

Smacznego!!

wtorek, 08 czerwca 2010

Dalszy ciąg truskawkowego szaleństwa. Na taką pogodę jak za oknem najlepszy obiad , oprócz chłodników, to kluski z truskawkami. Zero filozofii w gotowaniu, sama prostota. I pychota.


 

Kluski z truskawkami

makaron

truskawki

cukier

ew. śmietana/jogurt

Makaron ugotować. Truskawki zmiksować z cukrem. Polać makaron . Dodać kleks śmietany.

Smacznego

19:26, coikiedygotuje
Link Komentarze (1) »
niedziela, 06 czerwca 2010

Wreszcie ciepło. Aż człowiekowi chce się zyć. I człowiek zamiast o chlebie i wodzie, żeby trochę zrzucić zbędnych kilogramów, to wymyśla deserki. Zostały mi białka i musiałam z nimi coś zrobić. Najprościej - bezy. Zaimprowizowałam z wyszło coś przepysznego.

 

Bezy z bitą śmietaną i truskawkami


6-8 białek ( nie pamiętam ile mi się uzbierało)

180-190 g i 3 łyżki cukru pudru

niecała łyzeczka octu winnego lub soku z cytryny

duży kubek ( 330 ml )śmietany kremówki

truskawki

Białka ubic na sztywno. Ja dodaję zawsze szczyptę soli. Nie przerywając ubijania dodajemy po łyżeczce cukru pudru. Jak białka będą lśniące dodajemy ocet winny. Ja piekłąm swoje bezy w tartaletkach ( mam tylko 6 szt ) i tortownicy o śr. 23 cm. Nagrzałam piekarnik do 180 C i włożyłam moje bezy. Zmniejszyłam ogień tak do ok 150 C i piekłam 30 minut . Zgasiłam ogień i zostawiłam jeszcze na ponad pół godziny w piekarniku.

Śmietanę wlać do wysokiego naczynia , dodać 3 łyżki cukru pudru i ubić na sztywno.

Nałozyć ubitą śmietanę na bezy, udekorować truskawkami ( i czekoladą jak ktoś chce ).

Podawać zaraz po przygotowaniu.


Smacznego !!!

09:36, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 czerwca 2010

W sezonie letnim ulubiony napój moich facetów. Wykorzystuję owoce, które akurat mam w domu. Zawsze pychota.


Koktajl owocowy

maślanka/kefir/ jogurt naturalny

owoce

cukier puder


Wszystko miksujemy i voila . Najlepszy taki schłodzony, zwłaszcza w takie dni jak dziś.

Smacznego :)

Tagi: truskawki
11:44, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 03 czerwca 2010

W lodówce miałam truskawki , a w głowie zero pomysłu na ciasto. Tzn pomysłów miałam aż nadto. Wreszcie padło na moje ukochane drożdżowe. Przepis na łatwe drożdżowe bez wyrabiania podała na jednym z for koleżanka Jola( jest teraz na objazdowej wycieczce na południu Europy , fajnie jej )

Łatwe ciasto drozdżowe


10 dkg drożdży

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

4 jajka roztrzepane

1/2 szklanki letniego mleka

3/4 szklanki oleju

4 szklanki mąki

W misce rozkruszamy drożdże zasypujemy cukrami. Na to wylewamy roztrzepane jajka, mleko i olej. Zasypujemy mąką. NIE MIESZAMY!!!!!!!!!!!!!!! Zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem.  Po tym czasie mieszamy i wylewamy do foremki (taka z tych wiekszych 25x40 ) . Kładziemy na ciasto owoce i posypujemy kruszonką.

 

Smacznego !!!!

Jola twierdzi, ze mozna z tego ciasta robić drozdżówki , rolady itp. Dla mnie ciasto jest za luźne na takie eksperymenty, ale ....

 

 

15:50, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 czerwca 2010

Jakiś czas temu kupiłam gofrownicę. Zaczęłam szukać przepisów , próbować - nawet te z załączonej książeczki. Najbardziej zasmakowały moim dzieciakom, te od Doroty.

Gofry holenderskie


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 litra mleka
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)

Wszystki składniki  dokładnie zmiksować. Ja dodaję ubitą na sztywno pianę z białek.  Piec w gofrownicy na rumiany kolor.Podaję z bitą śmietaną.

Smacznego !

Tagi: gofry
19:54, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »