Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
niedziela, 05 lutego 2012

Dalsza część " zmagań " z Billem Grangerem. Podarowano mi dużą ilość cebuli, więc musiałam ją zagospodarować. Były cebularze, była duszona cebulka , więc nadszedł czas na zupę cebulową, którą gotowałam nie raz. Ta z przepisu Grangera smakowała mi najbardziej. 

Włoska zupa cebulowa

60 ml oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

6 dużych cebul pokrojonych w cienkie plastry

sól

2 łyżeczki posiekanego oregano ( dałąm suszone)

2-3 łyżki stołowe octu balsamicznego

1 l bulionu z kurczaka ( dałam z kostki )

Na dużym ogniu , w  dużym garnku rozgrzewamy oliwę. wrzucamy czosnek i smażymy ok 30 sek. Dodajemy cebulę z odrobiną soli i smażymy ok 7 min, ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień na średni i dalej smażymy cebulę ok 25 min lub do momentu zbrązowienia. Oczywiście, mieszamy . Dodajemy oregano i ocet balsamiczny i gotujemy aż ocet wyparuje. Wlewamy bulion i gotujmy na małym ogniu ok 10 min. Rozlewamy zupę do żaroodpornych  miseczek. Na wierzch kładziemy ciabatę posypaną serem żółtym ( w oryginalnym przepisie ser owczy pokrojony w cienkie plastry ) Wstawiamy do piekarnika pod grill i czekamy aż ser się rozpuści. Podajemy natychmiast posypane pieprzem i ewentualnie natką pietruszki  .

Smacznego !!

Przyłączam się do akcji Peli. 

 

Tagi: cebulowa zupa
08:09, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »