Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
niedziela, 28 lutego 2010

Niekiedy nie powinnam wchodzić do kuchni. Nawet rzeczy, które robiłam tysiąc razy, nie wychodzą. Tak było dziś. Dlatego bez zdjęć i przepisów( chyba jakaś zmowa - internet działa z przerwami ) . Tylko statystyka.

Obiad: kopytka, gulasz wołowy i buraczki.

Zamiast sałatki Waldorf sałatka z kurczaka.

Bułeczki bez wyrabiania.

 

 

19:59, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 lutego 2010

Zachciało mi się dzisiaj zupy. Takiej jaką gotowałam kiedyś. Jarzynowa zaprawiona białym barszczem. Z kleksem śmietany. Pychotka. :D.

I zastanawiałam się co do tej zupy. Aż wreszcie zapaliła sie żarówka.

Placuszki z kurczaka.


4 piersi z kurczaka

4 duże pieczarki

połowa papryki czerwonej

duża cebula

2 łyzki mąki ziemniaczanej

2 jajka

10 dkg sera żółtego

 

Piersi pociąć w 1 cm kostkę. Jajka roztrezpać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz . Dodać do tego kurczaka i odstawić na chwilę. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić , dodając łyżkę oleju , pieczarki i paprykę. Wymieszać z kurczakiem, dodając ser żółty. Smażyć na oleju jak placki.

W moich placuszkach nie było papryki ( skleroza ) , więc podałam z sosem pomidorowym doprawionym na ostro.

Na stronie moje wypieki znalazłam przepis nasernik z lemon curd. Jako, ze to , ostatnio, mój ulubiony krem postanowiłam upiec taki. Jedyne odstępstwo od znalezionego przepisu to lemon curd. Zrobiłam po swojemu. Przepis znajdziecie nizej. Nie wyszedł mi, wizualnie, tak piękny jak oryginał, ale smakowo - bajka.

Smacznego.

 

piątek, 26 lutego 2010

Dziś będą leniwe. Wg przepisu Joli, koleżanki z jednego z for. I muszę przyznać, że bardzo mi smakowały.

Leniwe pierogi

0,5 kg twarogu ( ja wzięłam taki na sernik )

2 łyżki masła

3 jajka

150 g mąki

Masło utrzeć. Dodawać po jednym żółtku, dalej miksując. Dodać ser i wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywna pianę. Dodawać na przemian pianę z białek i mąkę.  Lekko osolić. Wyłożyć na blat/stolnicę i uformować wałek i ciąć pierożki . Gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną. Podawać polane zasmażką.

Zasmażka

Na początku mojego kucharzenia zawsze miałam kłopot z zasmażką. Raz wychodziła za gęsta , innym razem trzeba było dokładać tłuszcz. Aż kiedyś usłyszałam receptę - łyżka tłuszczu na łyżkę mąki/bułki tartej.

Smacznego !!!

20:28, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
sobota, 13 lutego 2010

Czwartek 11-02-2010

Kopytka, sos grzybowy i buraczki. To obiad. Część nieugotowanych kopytek wrzuciłam na gorący tłuszcz. Wyszły pyszne. Od teraz moi faceci życzą sobie takie coś zamiast zwykłych, gotowanych kopytek.  Potem zrobiłam krem do ciasteczek

Lemon Curd.


3 cytryna ( sok i skórka )

1,5 szkl. cukru

3 jajka

100 g miękkiego masła.

Zetrzeć skórkę z cytryny, po uprzednim sparzeniu. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Dodać masło i ubijać, dodawać jajka pojedyńczo i dalej ubijać. Wlać sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszać. Przelać do rondelka i gotować ciągle mięszając. Gdy krem zgęstnieje przelać do wyparzonych słoików.

Pychota.

Piątek 12-02-2010

Kasza gryczana, jajko sadzone i buraczki , pozostałe z czwartku.

Tagi: lemon curd
12:55, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 lutego 2010

Dzisiaj, na życzenie moich facetów, była

Ryba po grecku


Włosczyzna

przecier pomidorowy

ryba

Włoszczyznę , oprócz pora, obieramy iścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę kroimy . Na oleju dusimy włosczyznę razem z cebulą aż będzie miękka. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i cukrem. Jeszcze chwilę dusimy. Jak włoszczyzna się dusi smażymy rybę. U mnie musi być to filet ( ości - wróg nr 1 ) . Na półmisku układamy rybę , na to sos i gotowe.

Jako, że jutro Tłusty Czwartek trzeba upiec pączki. Dzis byłą wersja uproszczona.

 

Pączusie serowe

 

300-400 g serka waniliowego

3 jajka

1,5 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy.

Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto musi być dosyć gęste.Smażyć na gorącym oleju porcje nakładane małą łyżeczką moczoną w tłuszczu.

Posypać cukrem pudrem.

wtorek, 09 lutego 2010

Przez 2 dni był ten sam obiad. Kotlety mielone z ziemniakami i surówką z kapusty.

Oprócz tego upiekłam

 

Czekoladowa bułka


Znalezione w sieci

1 łyżka stołowa masła

450 g mąki pszennej

25 g kakao

1 łyżeczka soli

1 paczka suszonych drożdży ( 7g)

25 g brązowego cukru

1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego

300 ml ciepłej wody.

Wrzuciłam wszystkie składniki do wypiekacza , wg reguły na dół płyne, na górę sypkie, włączyłam program rapid i

 

Przepyszne z powidłami lub miodem.

 

PS Zdjęcia na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z ustawą o prawie autorskim

19:27, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 07 lutego 2010

Tak jak obiecałam zaczynam od przepisu na

Bułeczki, które rosną kiedy śpisz


Znalezione tutaj

25 g masła

1 szk mleka

7 g drożdży suszonych

1 łyżeczka soli

1 jajko

500 g mąki

mleko do posmarowania

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i ostudzić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Za mnie zrobił to wypiekacz. Ciasto powinno być gładkie. Wykładamy wyrobione ciasto na posypany mąką blat i formujemy 12 bułeczek. Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze ( ja używam papieru do pieczenia) i wstawić na dolną półkę lodówki.

Rano bułeczki posmarować mlekiem. Można posypać makiem, siemieniem itp Piec w temp 240 C.

Na obiad zrobiłam

Placek pasterza


Znalezione tutaj

500 g mięsa mielonego ( ja dałam wieprzowe, a powinno być drobiowo/wołowe)

5-6 ziemniaków

2 średniej wielkosci cebule

3 średniej wielkości marchewki

1 gałązka selera naciowego

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Kostka bulionu wołowego i 750 ml wrzątku

2 łyzki musztardy francuskiej

sól, pieprz, zioła prowansalskie, sos sojowy

masło

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść z masłem i wymieszać z musztardą.

Cebulę pokroić w kostkę, seler w cienkie talarki, marchewkę zetrzec na dużych oczkach tarki. Mięso podsmażyć na brązowo na oleju, dodać cebulę, selera i marchewkę. Smażyć , od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, smażyc chwilę razem. Dodać bulion rozdrobniony we wrzątku. Dusić pod przykryciem ok 20 -30 minut. Sos musi być gęsty. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. W żaroodpornym naczyniu rozłożyć mięso na to wystudzone puree ziemniaczane. Cienkie plasterki masła rozłozyć na zapiekanece.

Piec 30-40 min w 180 C. Podawać z surówką - u mnie z białej kapusty.

 

sobota, 06 lutego 2010

Trzeba nadrobić zaległości .

Czwartek 04-02-2010

 

Fasolka po bretońsku


Szybka wersja. Znalezione w sieci. Starczyło po małej miseczce dla 4 osób

2 puszki fasoli białej

kiełbasa

1 duza cebula

4 łyżki koncentratu pomidorowego

kostka rosołowa

przyprawy : sól, pieprz, majeranek, papryka

 

Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy kiełbasę pokrojoną w ćwierćplasterki.

W garnuszku gotujemy chwilę fasolkę razem z zalewą i kostką rosołową.

W rondelku gotujemy koncentrat pomidorowy z odrobiną wody i cukru.

Mieszamy wszystko , najlepiej w garnuszku, przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok 5 minut.

 

Piątek 05-02-2010

 

"Łazanki" z kapustą.


Makaron

cebula

kapusta kwaszona

kiełbasa

Makaron wg upodbania - świderki, łazanki, kolanka, gotujemy wg przepisu.Na oleju przysmażamy kapustę kwaszoną razem z cebulą tak by zbrązowiała. Na następnej przysmażamy kiełbasę. Gdy kapustka będzie juz miękka mieszamy wszystko w garnku.

 

Sobota 06-02-2010

To dzisiaj , jak zwykle w sobotę, poszalałam w kuchni.

Zaczynamy od początku.


Zupa jarzynowa.

Miałam kostkę schabową, więc ugotowałam na niej zupkę. Włoszczyznę starłam na tarce. Dodałam brukselkę, fasolkę szparagową. Posoliłam.

Można dodać śmietanę. Ja lubię czyste zupy.

 

Kurczak w sosie barbecue


Znalezione w sieci.

Piersi z kurczaka

Proporcje sosu na 1 pierś

1/2 szkl ketchupu

1/3 szkl coli

2 łyżeczki sosu sojowego

1 łyzeczka miodu

1 łyzeczka cukru.

Piersi solimy i pierzymy, po uprzednim przecięciu na dwie części. Podsmażamy by się zrumieniły.

W misce łączymy składniki sosu i dokłanie mięszamy.

Do żaroodpornego naczynia wkładamy kurczaka, polewamy sosem i pieczemy ok 20 minut w ,nagrzanym uprzednio do 180 C , piekarniku.

 

Na deser był sernik

 

Sernik babci Uli z budyniem

 


 

Znalezione w sieci.

Składniki:

1/2 kg sera

1 szkl. cukru

3 jajka

6 łyżeczek roztopionego masła

1 budyń waniliowy

rodzynki

Ser biały, ja kupiłam juz zmielony, wymieszać z żółtkami, cukrem i budyniem.

Dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać . Na koniec dodać masło i rodzynki.

Piec w foremce nasmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą ok 1 h w temp 180 C.

 

Został mi ryż , który podałam do kurczaka, więc usmażyłam

 

Placuszki z ryżu.


Znalezione w sieci

1 torebka ryżu

1 i 1/4 szkl. mleka

1 i 1/4 szkl. mąki

1 jajko

5 łyżeczek masła

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ryż ugotować . Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli nie soliliśmy wody podczas gotowania ryzu dodajemy 1/2 łyżeczki. Dodajemy ryż i jajko. Wymieszać. Na koniec dodajemy roztopione masło. Mieszamy.

Smażymy na rozgrzanym oleju. Placuszki bardzo chłoną olej.

Podawać z konfiturą lub posypane cukrem pudrem

 

Jeszcze , jakby mi było mało, zrobiłam

 

Parówki w cieście.


2 szkl. mąki

1/2 kostki masła

1 jajko

2 dkg drożdży

1/4 szkl mleka

2 łyżki cukru.

Ciepłe mleko, drożdże i cukier wymieszać. Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko i rozczyn.

Wyrobić ciasto. Rozwałkowywać . Podzielić na części , jak na rogaliki, posmarować katchupem, położyć kawałek parówki i zawijać. Posmarować jajkiem i układać na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia.

Gdy zostaje mi ciasto to zawijam ser camembert lub brie. Lepsze niż parówki.

I jeszcze zrobiłam ciasto na bułki, które zostawiamy na noc, ale to juz jutro.

 

 

 

 

 

 

 

środa, 03 lutego 2010

Coś bezmięsnie nam sie zrobiło. Dziś na obiad były naleśniki.

Do ciasta na naleśniki dodaję wodę gazowaną. Są smaczniejsze. Niestety, moi faceci, nie są jednomyślni smakowo, zrobiłam 2 rodzaje.

 

Farsz do naleśników ze szpinakiem


Cebulka pokrojona w kostkę

Ząbek czosnku

Paczka szpinaku

Kostka sera białego

Przyprawy

 

Cebulkę zeszklić z czosnkiem. Dodać szpinak ( moze byc zamrożony) dusic do czasu odparowania nadmiaru wody. Dodać ser i dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać przyprawy - sól, pieprz i reszta wg upodobań- ja dałam bazylię.

 

Zawijamy naleśniki i układamy w żaroodpornym naczyniu/foremce do pieczenia itp. Robimy sos ala beszamel

 

Sos beszamelowy


1 łyżka masła

1 łyzka mąki

mleko

sół, pieprz, gałka muszkatałowa.

 

Masło rozpuszczamy dodajemy mąkę i chwilę mieszamy tak jakbyśmy robili zasmażkę. Dodajemy mleko , ilość zależy od tego jaką chcemy mieć gęstość. Ten musi być rzadki. Dodajemy przyprawy do smaku.

 

Gorącym sosem zalewamy naleśniki i posypujemy startym żółtym serem Zapiekamy aż ser się rozpuści.

 

Drugie, to klasyczne, z serem. Tu przepis wydaje sie niepotrzebny.

 

 

 

19:39, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 02 lutego 2010

W sobotę zamarnowałam mięso wg przepisu znalezionego w brulionie z przepisami

http://brulionzprzepisami.blox.pl/2009/07/gyros-z-karkowki.html.

Mięso marynowałam całą noc. Wyszło pyszne, kruche i mniamniuśne. Następną innowacją zastosowaną przeze mnie było zapiekanie mięsa w teflonowej formie w piekarniku.

Do tego były ziemniaki pieczone. Jako, że karkówka wyszła ostrawa , ziemniaki przyprawiłam tylko solą i pieprzem.

Zrobiłam z podwójnej ilości dlatego w poniedziałek miałam powtórkę .

A niedziela , dużo więcej czasu niż w tygodniu, to idealny czas na lepienie pierogów. Nalepiliśmy razem z moim małżem ruskie. Dziś , tylko dlatego, że jestem mamusią, zostawili mi kilka na obiad. Reszta zniknęła.

 

Ciasto na pierogi


3 szklanki mąki

1 jajko

szczypta soli

gorąca woda

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ilość wody zależy od suchości , a w zasadzie wilgotności, mąki. Można przyjąć ok 1 szklanki.

 

Farsz do ruskich pierogów.

ziemniaki

ser biały

cebula

sól, pieprz.

Nigdy nie znam proporcji. Zawsze robi to mój małż i to " na oko" , czyli na smak.

 

To jeszcze dla statystyk

Piekłam karkówkę ( sobota ) i szynkę ( niedziela) jako wędlina do kanapek. Do karkówki zastosowałam " Soczyste żeberka " Winiary. Zrobiłam tez w sobotę dżem z pomarańczy.

 

Dżem z pomarańczy - przepis znaleziony w sieci

1 kg pomarańczy

żelfix

 

Gotujemy pomarańcze 2 h. Po tym czasie kroimy drobniutko razem ze skórką ( gdy za dużo będzie białej części usunąć ją) i dodać żelfix. Dalej postępować wg przepisu na opakowaniu.

 

 

 

 

 

20:34, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2