Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
poniedziałek, 07 stycznia 2013

Co i raz wypróbowuję nowy przepis na chleb. Ostatnie moje odkrycie to ten wypatrzony u Joli .

Chleb codzienny Lu

Zaczyn

100 g zakwasu żytniego razowego 

100 g mąki pszennej chlebowej

150 g letniej wody

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy i zostawiamy na 8-12 h w ciepłym miejscu

Ciasto właściwe

cały zaczyn

300 g wody

1 łyżeczka miodu

1 łyżka soli

kulka świeżych drożdży( wielkość orzecha laskowego)

600-650 g mąki pszennej chlebowej

Do miski wlewamy wodę , dodajemy miód, drożdże, cały zaczyn i sól. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia - 2-2,5 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę, dzielimy na połowę i formujemy 2 podłużne bochenki. Wkładamy do koszyków i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 h. Ostrożnie przekładamy na blachę i nacinamy. Pieczemy 10 minut w temperaturze 250 C . Piekarnik musi być naparowany. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 C i pieczemy następne 10 minut. Dopiekamy w temperaturze 200 C, aż chleb będzie rumiany. Postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzimy na kratce.

Smacznego ! 

Tagi: chleb zakwas
22:08, coikiedygotuje
Link Komentarze (2) »

Co i raz wypróbowuję nowy przepis na chleb. Ostatnie moje odkrycie to ten wypatrzony u Joli .

Chleb codzienny Lu

Zaczyn

100 g zakwasu żytniego razowego 

100 g mąki pszennej chlebowej

150 g letniej wody

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy i zostawiamy na 8-12 h w ciepłym miejscu

Ciasto właściwe

cały zaczyn

300 g wody

1 łyżeczka miodu

1 łyżka soli

kulka świeżych drożdży( wielkość orzecha laskowego)

600-650 g mąki pszennej chlebowej

Do miski wlewamy wodę , dodajemy miód, drożdże, cały zaczyn i sól. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia - 2-2,5 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę, dzielimy na połowę i formujemy 2 podłużne bochenki. Wkładamy do koszyków i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 h. Ostrożnie przekładamy na blachę i nacinamy. Pieczemy 10 minut w temperaturze 250 C . Piekarnik musi być naparowany. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 C i pieczemy następne 10 minut. Dopiekamy w temperaturze 200 C, aż chleb będzie rumiany. Postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzimy na kratce.

Smacznego ! 

Tagi: chleb zakwas
22:08, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 stycznia 2013

Ten przepis to już musztarda po obiedzie, ale muszę znów wrzucać tu przepisy , bo łatwiej odszukać je, gdy chce się powtórzyć.

Mamy na rynku dwa nowe pisma KUKBUK i SMAK. Ten pierwszy jest do jedzenia drugi do oglądania. Tak bym je posegregowała. KUKBUK kupiłam w dniu premiery warszawskiej i przeczytałam od deski do deski. I jestem fanką tego magazynu. Teraz wchodzę na ich stronę  , czytam blogi i z niecierpliwością czekam na następny numer. 

Wracając do meritum. Liska zaproponowała w KUKBUKu 3 stoły na Święta. Na jednym z nich pojawił się barszcz. Mimo obaw , czy wyjdzie mi tak smaczny ( a w tym roku miałam dużo gości i to takich nowych ) zaryzykowałam i dobrze. Barszczyk jest pyszny.

Barszczyk wigilijny

1 kg buraków startych na średniej tarce

włoszczyzna

2 jabłka ze skórką

5 ziarenek pieprzu czarnego

5 ziarenek ziela angielskiego

1 listek laurowy

2 ząbki czosnku

5 suszonych grzybków

2 łyżki octu

2 gożdziki

1/2 łyżeczki suszonego majeranku

150-200 ml soku z czarnej porzeczki

sól, pieprz

Buraki obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Jabłka kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Włoszczyznę obieramy.Nie kroimy, musi być w całości.  Do garnka o pojemności ok 4 l  wkładamy buraki, jabłka i włoszczyznę i zalewamy wodą. Musi jej być ok 3-4 cm ponad warzywa . Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz 3 ostatnich. Gotujemy aż buraki puszczą sok a warzywa będą miękkie. Odstawiamy, najlepiej na noc. Następnie odcedzamy barszcz , lekko podgrzewamy i dodajemy sok, majeranek roztarty w dłoniach. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Barszczyk najlepiej smakuje jak postoi.

Smacznego ! 

10:26, coikiedygotuje
Link Dodaj komentarz »