Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb codzienny Lu

Co i raz wypróbowuję nowy przepis na chleb. Ostatnie moje odkrycie to ten wypatrzony u Joli .

Chleb codzienny Lu

Zaczyn

100 g zakwasu żytniego razowego 

100 g mąki pszennej chlebowej

150 g letniej wody

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy i zostawiamy na 8-12 h w ciepłym miejscu

Ciasto właściwe

cały zaczyn

300 g wody

1 łyżeczka miodu

1 łyżka soli

kulka świeżych drożdży( wielkość orzecha laskowego)

600-650 g mąki pszennej chlebowej

Do miski wlewamy wodę , dodajemy miód, drożdże, cały zaczyn i sól. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia - 2-2,5 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę, dzielimy na połowę i formujemy 2 podłużne bochenki. Wkładamy do koszyków i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 h. Ostrożnie przekładamy na blachę i nacinamy. Pieczemy 10 minut w temperaturze 250 C . Piekarnik musi być naparowany. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 C i pieczemy następne 10 minut. Dopiekamy w temperaturze 200 C, aż chleb będzie rumiany. Postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzimy na kratce.

Smacznego ! 

poniedziałek, 07 stycznia 2013, coikiedygotuje
Tagi: chleb zakwas

Polecane wpisy