Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb codzienny Lu

Co i raz wypróbowuję nowy przepis na chleb. Ostatnie moje odkrycie to ten wypatrzony u Joli .

Chleb codzienny Lu

Zaczyn

100 g zakwasu żytniego razowego 

100 g m±ki pszennej chlebowej

150 g letniej wody

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy i zostawiamy na 8-12 h w ciepłym miejscu

Ciasto wła¶ciwe

cały zaczyn

300 g wody

1 łyżeczka miodu

1 łyżka soli

kulka ¶wieżych drożdży( wielko¶ć orzecha laskowego)

600-650 g m±ki pszennej chlebowej

Do miski wlewamy wodę , dodajemy miód, drożdże, cały zaczyn i sól. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy m±kę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyro¶nięcia - 2-2,5 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę, dzielimy na połowę i formujemy 2 podłużne bochenki. Wkładamy do koszyków i pozostawiamy do wyro¶nięcia na ok 2 h. Ostrożnie przekładamy na blachę i nacinamy. Pieczemy 10 minut w temperaturze 250 C . Piekarnik musi być naparowany. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 C i pieczemy następne 10 minut. Dopiekamy w temperaturze 200 C, aż chleb będzie rumiany. Postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzimy na kratce.

Smacznego ! 

poniedziałek, 07 stycznia 2013, coikiedygotuje
Tagi: zakwas chleb

Polecane wpisy

Komentarze
Go¶ć: Mariola, 83.2.230.*
2013/01/08 23:28:22
szukałam przepisu na chlebek pewnie go wypróbuje
-
2015/03/23 14:51:28
U... Super, własny chlebek zdecydowanie najlepszy :). Zapewne pierwszych kilka mi nie wyjdzie, no ale na pewno wypróbuje ;D Dzi¶ jednak czekaj± na mnie steki amerykańskie - testujemy kuchnię amerykańsk±.