Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Barszcz czerwony wigilijny

Ten przepis to już musztarda po obiedzie, ale muszę znów wrzucać tu przepisy , bo łatwiej odszukać je, gdy chce się powtórzyć.

Mamy na rynku dwa nowe pisma KUKBUK i SMAK. Ten pierwszy jest do jedzenia drugi do oglądania. Tak bym je posegregowała. KUKBUK kupiłam w dniu premiery warszawskiej i przeczytałam od deski do deski. I jestem fanką tego magazynu. Teraz wchodzę na ich stronę  , czytam blogi i z niecierpliwością czekam na następny numer. 

Wracając do meritum. Liska zaproponowała w KUKBUKu 3 stoły na Święta. Na jednym z nich pojawił się barszcz. Mimo obaw , czy wyjdzie mi tak smaczny ( a w tym roku miałam dużo gości i to takich nowych ) zaryzykowałam i dobrze. Barszczyk jest pyszny.

Barszczyk wigilijny

1 kg buraków startych na średniej tarce

włoszczyzna

2 jabłka ze skórką

5 ziarenek pieprzu czarnego

5 ziarenek ziela angielskiego

1 listek laurowy

2 ząbki czosnku

5 suszonych grzybków

2 łyżki octu

2 gożdziki

1/2 łyżeczki suszonego majeranku

150-200 ml soku z czarnej porzeczki

sól, pieprz

Buraki obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Jabłka kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Włoszczyznę obieramy.Nie kroimy, musi być w całości.  Do garnka o pojemności ok 4 l  wkładamy buraki, jabłka i włoszczyznę i zalewamy wodą. Musi jej być ok 3-4 cm ponad warzywa . Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz 3 ostatnich. Gotujemy aż buraki puszczą sok a warzywa będą miękkie. Odstawiamy, najlepiej na noc. Następnie odcedzamy barszcz , lekko podgrzewamy i dodajemy sok, majeranek roztarty w dłoniach. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Barszczyk najlepiej smakuje jak postoi.

Smacznego ! 

niedziela, 06 stycznia 2013, coikiedygotuje

Polecane wpisy