Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta bez pieczenia

Nigella Lawson nie gościła do tej pory na moim blogu. Tak się jakoś stało. Czas nadrobić to niedopatrzenie. Czas na tartę, którą robi się szybko. Trzeba tylko czekać trochę na jej skonsumowanie :). Jeśli ktoś lubi smak limonki polecam. Pyszności ! 

Tarta czekoladowo limonkowa

Spód

300 g herbatników pełnoziarnistych

50 g masła

50 g gorzkiej czekolady

1 łyżka kakao

Umieścić wszystkie składniki w malakserze i zmiksować na okruchy. Ja miałam zwykłe herbatniki i musiałam dodać trochę więcej masła, bo nie chciało się kleić. Wykleić dno i boki tortownicy i wstawić do lodówki. Nigella pisze o formie do tarty z odpinanym bokiem 23 cm. Nie mam takiej foremki , więc zrobiłam w tortownicy. A w ogóle widział ktoś w Polsce foremki do tarty z odpinanym bokiem ? Bo mnie się nie rzuciło w oczy. 

Masa

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

300 ml śmietany kremówki

4 limonki ( ok 175 ml soku )

Do przybrania

kostka gorzkiej czekolady

Zetrzeć skórkę z limonek i odstawić. Powinno być ok 2 łyżek. Wycisnąć sok. Wlać mleko do miski dodać sok z limonek. Wymieszać. I tu moja rada. Wlać kremówkę do innego naczynia, ubić na sztywno i dopiero teraz połączyć z mlekiem. Wylać masę na spód i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać startą skórką z limonek i startą czekoladą. 

Smacznego !

niedziela, 19 sierpnia 2012, coikiedygotuje

Polecane wpisy