Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z porów i ziemniaków.

I następny Jamie Olivier. Zupę przygotowuję się stosunkowo szybko. Nie spodziwałam się, ze wyjdzie tak smaczna.

Zupa z porów i ziemniaków


2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

400 g porów

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

400 g ziemniaków

oliwa

2 kostki bulionowe drobiowe lub warzywne

sól , pieprz

Marchewki tniemy w grube plasterki . Cebulę siekamy grubo . Seler naciowy i czosnek kroimy w plasterki.  Pora kroimy na centymetrowe półplasterki. Do dużego rondla wlewamy olej i stawiamy na dużym ogniu. Wrzucamy pokrojone produkty , mieszamy drewnianą łyżką i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Marchewka ma być miękka, ale ma się nie rozpadać. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Kostki rosołowe , u mnie drobiowa i warzywna po 1 szt , rozpuszczamy w 1,8 l wrzącej wody. Gdy marchew jest miękka a cebulka i por mają złocisty kolor dodajemy bulion i ziemniaki. Dobrze mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Ja zmiksowałam zupę na krem i podałam z groszkiem ptysiowym. Olivier mówi o kleksie jogurtu i dodatku soku z cytryny.


Smacznego !!!

 

środa, 22 czerwca 2011, coikiedygotuje

Polecane wpisy

Komentarze
shinju
2011/06/22 14:20:56
Mniam, zupa w sam raz dla mnie.
-
2011/06/22 18:29:13
nie jadłam jeszcze zupy porowej, a musi byc smaczna:) pozdrawiam