Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Zielony groszek i mięta ? Tak ! Tak ! Tak !

Dziwna jest ta nasza pogoda. Niby ochłodzenie, ale duszno strasznie. Deszczyk pada, ale tak nie do końca pewny czy tego chce. Wiem, ze deszcz jest potrzebny, ale czemu pada wtedy, kiedy jestem w lesie ? Nie moze trochę poczekać ? Ale za to zupa była letnia. Cudna, zielona, groszkowa i orzeżwiająca. Smaczna zupa na lato. Gotuję ją się bardzo szybko. Czyli same zalety.

Zupa z zielonego groszku z miętą


przepis Jamie Oliver

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

2 kostki bulionowe

800 g mrożonego groszku

mały pęczek mięty

sól, pieprz

szynka ( opcjonalnie )

Marchewkę kroimy w grube plastry. Cebulę siekamy grubo. Seler i czosnek tniemy w plasterki. 2 łyzki oleju wlewamy do dużego garnka , wkładamy pokrojone warzywa, mieszamy drewnianą łyzką i dusimy na średnim ogniu ok 10 minut. Marchewka musi być miękka , a cebula złocista. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1,8 l wrzącej wody i dolewamy do duszonych warzyw. Wrzucamy groszek i dobrze mieszamy. Czekamy aż sie zagotuje , zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Gdy groszek będzie miękki miksujemy zupę. Możemy dodać  teraz posiekana gotowaną szynkę. Podajemy z grilowaną ciabattą lub grzankami z ciabatty.


Smacznego !!!

sobota, 25 czerwca 2011, coikiedygotuje

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/25 17:54:00
Też uważam, że to idealne połączenie :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Ola, *.centertel.pl
2011/06/25 18:20:35
Faktycznie brzmi smacznie i letnio, na pewno spróbuję! Gdyby tak jeszcze dostać gdzieś świeży groszem zielony...
-
2011/06/25 21:03:58
Nie próbowałam nigdy takiego połączenia, ale musi być pyszne ...zwłaszcza na gorące dni:) pozdrawiam