Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Filety z kurczaka z szynką

Do tej pory Jamie Olivier dla mnie nie istniał. Wiedziałam, że jest. Na mojej platformie cyfrowej nie ma programów z jego udziałem. Czytałam jego przepisy w "Kuchni", ale jakoś mnie nie wzięlo. Dopiero książka "Każdy może gotować" otworzyła mi oczy, jakie fajne przepisy ma Jamie. I teraz gotuję tylko wg przepisów z tej książki. Potem planuję Nigellę, bo mam jej "Kuchnię" . Na deser Julia Child i jej " Gotuj z Julią". A tu jeszcze czekają te Wasze, w zakładce do wypróbowania. :). Życia mi chyba zabraknie. Na razie Jamnie Oliver.

Filety z kurczaka z parmezanem i wykwintną szynką.


30 g parmetanu

2 gałązki tymianku

2 filety z kurczaka

pieprz czarny

1 cytryna

6 plasterków szynki typu parmeńskiego * ( u mnie hiszpańska Serrano**, którą bardziej lubię )

oliwa

Ser ścieramy. Zrywamy listki tymianku z gałązek. Nacinamy pierś z kurczaka od spodu na krzyż , uwazajac by nie przeciąć. Posypujemy pieprzem, częścią listków tymianku , startą skórką z cytryny i serem. Układamy szynkę tak by plasterki zachodziły na siebie. Skrapiamy oliwą. Przykrywamy folią i rozbijamy patelnią tak by mięso miało centymetrową szerokość. Patelnie stawiamy na średnim ogniu i układamy kurczaka tak, by szynka była na spodzie. Smażymy ok 3,5 minuty stronę z szynką a drugą ok 3 minuty. Podałam z sałatą i pieczonymi ziemniaczkami.

* " W języku angielskim termin prosciutto prawie zawsze stosuje się do suchej szynki ". Tyle Wikipedia. Dla mnie zawsze prosciutto to szynka. Przez 8 lat współpracowałam m.in z Włochami z branży spożywczej .Stąd dostaję dreszczy jak czytam " dodać szynkę prosciutto" , bo dla mnie to masło maślane.  

** szynka Serrano różni się od Parmy dłuższym okresem dojrzewania. Parma dojrzewa ok 6 miesiecy, a Serrano ok 9 miesiecy . Dlatego smak szynki hiszpańskiej jest bardziej wyrazisty. 


Smacznego !!!

niedziela, 19 czerwca 2011, coikiedygotuje

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/20 14:47:23
Ksiażki Jamiego jeszcze nie mam....ale mi się marzy:) ....a takie filety musza smakować świetnie ...w takiej "otulince":) pozdrawiam