Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Pawlowej

To jest moja propozycja na Dzień Matki. Lekki, puszysty i z truskawkami. Takimi tegorocznymi, świeżymi i słodkimi. Kocham truskawki i kocham bezę.

Tort Pawlowej

8 białek

2 szklanki cukru

2 łyzki octu winnego

1/2 łyzeczki esencji waniliowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej , takie z czubkiem

śmietana kremówka - ilosć zależy od wysokosci tortu ( u mnie 400 ml )

cukier puder - w zależnośći od tego jaki chcemy mieć słodki

truskawki

Białka ubijamy na sztywno. Ja zawsze dodaję szczyptę soli, wtedy białka lepiej się ubijają. Powoli dosypujemy cukier, potem ocet , esencję waniliową i na koniec mąkę. Masę wykładamy formując tort na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 2 godzin w temperaturze 150 C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.  Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Na zimny blat bezy wykładamy śmietanę , na wierzch układamy truskawki.

Smacznego !!!

Przepis dopisuję do akcji Lejdi  

środa, 25 maja 2011, coikiedygotuje
Tagi: śmietana beza

Komentarze
2011/05/25 21:04:43
Trudny tort. Podziwiam :)
Zapewne pyszny.
-
2011/05/26 08:21:15
Uwielbiam pavlową, za jej delikatność i cudowną słodycz....piękna ci wyszła:) pozdrawam
-
Gość: kasia.koczwara, 92.20.50.5*
2011/05/26 09:07:03
Uwielbiam to ciastko! A jako mama mam do niego pelne prawo! :):):) Dlatego prosze o kawaleczek! :)
Pozdrawiam

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
-
2011/05/27 07:14:28
mmm wygląda tak kusząco i leciutko niczym chmurka;)