![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Tort PawlowejTo jest moja propozycja na Dzień Matki. Lekki, puszysty i z truskawkami. Takimi tegorocznymi, świeżymi i słodkimi. Kocham truskawki i kocham bezę. Tort Pawlowej 8 białek 2 szklanki cukru 2 łyzki octu winnego 1/2 łyzeczki esencji waniliowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej , takie z czubkiem śmietana kremówka - ilosć zależy od wysokosci tortu ( u mnie 400 ml ) cukier puder - w zależnośći od tego jaki chcemy mieć słodki truskawki Białka ubijamy na sztywno. Ja zawsze dodaję szczyptę soli, wtedy białka lepiej się ubijają. Powoli dosypujemy cukier, potem ocet , esencję waniliową i na koniec mąkę. Masę wykładamy formując tort na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 2 godzin w temperaturze 150 C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Na zimny blat bezy wykładamy śmietanę , na wierzch układamy truskawki. Smacznego !!! Przepis dopisuję do akcji Lejdi środa, 25 maja 2011, coikiedygotuje
Komentarze
2011/05/26 08:21:15
Uwielbiam pavlową, za jej delikatność i cudowną słodycz....piękna ci wyszła:) pozdrawam
Gość: kasia.koczwara, 92.20.50.*
2011/05/26 09:07:03
Uwielbiam to ciastko! A jako mama mam do niego pelne prawo! :):):) Dlatego prosze o kawaleczek! :)
Pozdrawiam www.lejdi-of-the-house.bloog.pl |
Zapewne pyszny.