Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

WP#113

W tym tygodniu zaproponuję Wam do wspólnego pieczenia dwa chleby razowe. Gdy zaproponowano mi gospodarzenie, prawdę powiedziawszy, miałam tyle pomysłów , że najlepiej jakbym tak conajmniej  5 propozycji mogła tu przedstawić ;). Ale udało mi sie wybrać takie , że, mam nadzieję, zadowolę i tych pocz±tkuj±cych beż zakwasu jak i "zakwasowców" . Pierwszy chleb zobaczyłam w programie " Rewolucja na talerzu " emitowanym przez TVN.  Chleb na drożdżach, łatwy i smaczny.

Chleb razowy na drożdżach

20 g ¶wieżych drożdży
1/4 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka m±ki pszennej  500
2 szklanki m±ki pszennej razowej
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka soli




Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpu¶ciły. Dodać szklankę m±ki pszennej i odstawić na 15 minut. Dodać m±kę razow± oraz resztę składników. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyro¶nie. Ja piekłam w keksówce . Naci±ć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.  Prawda, że proste ?

Następny chleb, który chcę Wam zaproponować zobaczyłam u Joli. Tak mi się spodobał, ze postanowiłam dodać go do naszej zabawy. I wiecie jak to jest - jak człowiek się stara, to mu niekoniecznie wychodzi, a jak robi na " odczep się " to wtedy wszystko jest ok. I tak jest w przypadku tego chleba.  Za bardzo się starałam i wszystko sprzysiegło się przeciwko. Ale smakował nam bardzo.

Chleb radzieckiego żołnierza ( czyż nie piękna nazwa ;) )

375 g zakwasu żytniego 100 % hydracji dokarmionego 10-12 h wcze¶niej

450 g m±ki żytniej razowej

15 g soli

330 ml ciepłej wody ( temperatura ok 40 C )

W wodzie rozpuscić sól. Dodać zakwas i dokładnie wymieszać mikserem, by powstał jednolity płyn Dodać m±kę i szybko, ale krótko wyrobić. Zostawić na ok 2 h do fermentacji w temp 30 C. Ciasto nieznacznie uro¶nie i powstan± pęcherzyki powietrza. Przełozyc na mokry stół i mokrymi rękoma uformować bochenek. Przełożyć do nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami keksówki ( u mnie 25x11 ) zafoliować dokładnie lub włożyć do foliowej torebki i odstawić do wyro¶nięcia w temp 30 C na ok 30-35 minut. Piekarnik nagrzać do 260 C ,wstawić naczynie z 1/2 szklanki wody i po 2 minutach włożyc chleb. W tej temperaturze pieczemy 10 -15 minut, a następnie dopiekamy 40-45 minut w temperaturze 200 C. Po wyjęciu i wystudzeniu zawijamy w ¶ciereczkę, wkładamy w torebkę foliow± i czekamy do następnego dnia, by go je¶ć.

Życzę Wam smacznego i miłej zabawy .

 

 

 

 

¶roda, 06 kwietnia 2011, coikiedygotuje
Tagi: chleb razowy

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/06 19:04:33
Juz sie cieszę na nasze wspólne pieczenie:) a chleb jest pyszny , to prawda:) ja też testuje pieczywo do jednego z kolejnych wydań WP:) Pozdrawiam ciepło
-
2011/04/06 19:59:22
Jolu, cieszę się, że Ty się cieszysz.
-
kaspiecze
2011/04/07 15:39:45
przepis na chleb radzieckiego żołnierza miałam już dawno upatrzony. robiłam już dwa razy. Jola u¶wiadomiła mi, że jest on teraz w WP. tak więc to taki mój nie¶wiadomy debiut :)
pozdrawiam
-
2011/04/09 11:01:56
Mój żołnierz już ro¶nie:) ...oj będzie jutro pyszne ¶niadanko:) pozdrawiam
-
Go¶ć: Iv, *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2011/04/09 19:14:35
Oba zrobione, jeden już zjedzony. Radziecki stygnie, jego obejrzę dopiero jutro :).
-
1urtica
2011/04/11 12:55:42
To i ja upiekłam chleb radzieckiego żołnierza. Dziękuję dziewczyny, bo dzięki Wam odkryłam jeszcze jeden fantastyczny przepis na chleb razowy. Pozdrawiam ;)
-
2011/04/12 21:12:44
a oto mój żołnierz:)
smakmojegodomu.blox.pl/2011/04/Chleb-radzieckiego-zolnierza-po-raz-wtory-czyli.html
A drożdżowy upiekę przy najbliższej okazji:) bo nęci:) pozdrawiam Kochana:)