Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kaczka pieczona

Czego się nie robi dla facetów ? Dziecko zażyczyło sobie wołowinę , teraz już w wersji klasycznej , a m-żonek kaczkę. Muszę się przyznać, że robiłam to po raz pierwszy i bardzo żałuję, że tak późno się na to zdecydowałam. Chociaż jak sobie myślę, że jak robiłabym inaczej niż teraz to niekoniecznie byłoby dobre to jedzonko. A tak wyszło prima. Nawet teściowej smakowało. :)

Kaczka z jabłkami obłożona śliwkami w winie

Przepis stąd

1 kaczka

3-5 jabłek

2 łyżki rodzynek

200 g śliwek suszonych miękkich

szklanka czerwonego wina

masło

sól, majeranek

Kaczkę rozmrażałam w lodówce , bardzo powoli, chyba 12 godzin. Odkroiłam tłuszcz, powyciągałam jeszcze resztki piór. Mąż pomasował kaczuszkę i natarł ją od środka solą i majerankiem, a z zewnątrz solą i świeżym tymiankiem. Kaczuszka poszła znowu do lodówki na ponad godzinę. W tym czasie nagrzałam piekarnik do 180 C . Wypoczętą kaczkę nafaszerowałam jabłkami pokrojonymi w ósemki i wymieszanymi z rodzynkami, "zszyłam" wykałaczkami i polałam roztopionym masłem. Na dno brytfanki wlałam filiżankę wrzątku , włożyłam kaczkę i do piekarnika. Podlewałam podczas pieczenia wytopionym tłuszczykiem. Piekłam ok 2 godzin. Gdy zobaczyłam , ze kaczuszka już miękka zalałam szklanką czerwonego wina śliwki suszone i dusiłam na maleńkim ogniu przez ok 10 minut. Kaczkę wyjęłam , obłożyłam śliwkami i podałam. Na tłuszczyku mozna przysmażyć ugotowane ziemniaczki, które robią się pyszne, chrupiące i pasują do kaczki.

Zdjęcia nie zdąrzyłam zrobić

 

wtorek, 26 kwietnia 2011, coikiedygotuje
Tagi: kaczka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: candida, 195.45.98.*
2011/05/09 14:35:31
Cudowny post - tylko tak dalej. Pozrdrawiam.