Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Garnek prowansalski

Czego się nie robi dla ukochanego faceta ? Gotuje się nawet 2 razy w jednym tygodniu, a nawet w przeciągu 3 dni danie, które mu zasmakowało. Przeglądając blogi natrafiłam na ten przepis. Pokazałam, usłyszałam - Możemy spróbować - i najpierw była próba. A teraz powtórka. Tak zasmakowało mojemu m-żonkowi, pozostałym facetom zresztą też, że będę musiała brać je pod uwagę przy planowaniu menu.

Garnek prowansalski


50 dkg ziemniaków

3-4 udka kurczaka ( dałam piersi )

2 cebule

3-4 ząbki czosnku ( u mnie 2x tyle)

3-4 marchewki

zioła prowansalskie

sół, pieprz

szklanka bulionu

1/2 szklanki wina

oliwa

sok z połowy cytryny

natka pietruszki

Piersi pokroić w kostkę, polać sokiem z cytryny, posolić, posypać ziołami prowansalskimi . W pzrepisie jest łyzeczka ziół, ja dałam tak niecałe 2. Odstawiamy przykryte na 30 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki w kostkę, a marchewkę w talarki. Cebulę siekamy w kosteczkę, a czosnek drobno. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek aż cebula będzie rumiana. Dodajemy kurczaka i smażymy 2-3 minuty na dużym ogniu. Dodajemy wino i gotujemy, aż odparujemy połowę zawartości wina. Wtedy przyprawiamy solą i pieprzem ,dodajemy bulion, ziemniaki i marchewkę i dusimy pod przykryciem ok 30 minut . Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy natkę.


Smacznego !!!

Jako, że danie zawiera czosnek dodaję je do akcji Grumków

wtorek, 19 kwietnia 2011, coikiedygotuje

Polecane wpisy