Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Bułki, które rosn± kiedy ¶pisz

Już raz robiłam takie bułeczki, ale z drożdży istant . Tym razem , na ¶niadanie Wielkanocne , zrobiłam ze ¶wieżych drożdży. I muszę powiedzieć, że wyszły przepyszne. Być może jest to zasługa wyrobienia ciasta mikserem. Ale wiem jedno - od tej pory zawsze będę dodawała ¶wieże drożdże do tych bułeczek.

Bułeczki , które rosn± kiedy ¶pisz

Przepis st±d

25 g masła

1 szklanka mleka

25 g drożdży

1 łyżeczka soli

1 jajko

500 g m±ki

żółtko + mleko do posmarowania

Wszystkie składniki musz± mieć temperaturę pokojow±. Msło rozpuszczamy i studzimy. Robimy rozczyn z drożdży i odrobiny mleka. Wszystkie składniki mieszamy ze sob± i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 12 czę¶ci - ja na 8. Układamy na blasze i wstawiamy do lodówki. Rano smarujemy żółtkiem wymieszanym z masłem. Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.

 

Smacznego !!!

czwartek, 28 kwietnia 2011, coikiedygotuje
Tagi: bułki

Polecane wpisy

Komentarze
trzcinowisko
2011/04/28 21:00:42
Lubię takie bułeczki:)
-
panna_malwinna
2011/04/29 07:27:23
wczoraj my¶lałam wła¶nie o tych bułeczkach. co¶ mi się z zakwasem dzieje i muszę ratować się szybkimi drożdżowymi.
-
kulinarnespotkania
2011/04/29 19:42:07
sliczne Ci wyszly te buleczki:)