Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Wariacja na temat....

Będąc młodą lekarką .. ciekawe, czy ktoś pamięta skad ta kwestia. A tak poważnie. Przegladałam blogi i wpadł mi w oczy przepis na boeuf'a. To co ja zrobiłam jest wariacją na ten temat

Boeuf Hacienda ;)


1 kg wołowiny

2 cebule ( w oryginale czerwone )

2 zabki czosnku

3 marchewki

rozmaryn

tymianek

puszka pomidorów ( w oryginale koktajlowe )

250 ml bulionu

500 ml wina ( dałam Hacienda Albae - coś pysznego  )

2 łyzki mąki

liście laurowe

kilka ziarenek pieprzu

sól

cukier

oliwa i masło

Mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki a czosnek poszatkować. Na oliwie z masłej podmażyć czosnek i rozmaryn. Po podsmazeniu wyjąć, to samo zrobic z cebulą . Włozyć mięso i podsażyć. Jesli jest za dużo " sosu" , to należy go odparować. Włożyć z powrotem cebulę, rozmaryn i czosnek. Dodać pomidory, marchew, tymianek , pieprz i liscie laurowe. Posypać mąką. Zalać gorącym bulionem wymieszanym z winem. Dusić, najlepiej w piekarniku, ok 3 h w temperaturze 140 C. Mam taki hiszpański garnek ceramiczny, który świetnie nadaje się do takich rzeczy. Cały czas zastanawiam sie nad pieczeniem w nim chleba, bo ponieważ mozna go namoczyć, a nawet trzeba od czasu do czasu ( spód jest gliniany, bez ceramiki )

A oto i mój garnek ( przybrudzony, za co przepraszam, ale gorący , wyjęty z piekarnika )

A teraz o winie. Ostatnio wstąpiłąm do jedego ze sklepów sieci Winestory. Bardzo miła obsługa, wybór takie, że aż zatyka , no same plusy. Miły Pan polecił mi wino , które dodałam do tej potrawy. Na końcu dominuje nuta owoców leśnych, co świetnie pasuje do tej potrawy.

Polecam i przepis i wino.

Smacznego !!!

środa, 01 września 2010, coikiedygotuje

Polecane wpisy