Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Niedziela 07-02-2010

Tak jak obiecałam zaczynam od przepisu na

Bułeczki, które rosną kiedy śpisz


Znalezione tutaj

25 g masła

1 szk mleka

7 g drożdży suszonych

1 łyżeczka soli

1 jajko

500 g mąki

mleko do posmarowania

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i ostudzić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Za mnie zrobił to wypiekacz. Ciasto powinno być gładkie. Wykładamy wyrobione ciasto na posypany mąką blat i formujemy 12 bułeczek. Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze ( ja używam papieru do pieczenia) i wstawić na dolną półkę lodówki.

Rano bułeczki posmarować mlekiem. Można posypać makiem, siemieniem itp Piec w temp 240 C.

Na obiad zrobiłam

Placek pasterza


Znalezione tutaj

500 g mięsa mielonego ( ja dałam wieprzowe, a powinno być drobiowo/wołowe)

5-6 ziemniaków

2 średniej wielkosci cebule

3 średniej wielkości marchewki

1 gałązka selera naciowego

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Kostka bulionu wołowego i 750 ml wrzątku

2 łyzki musztardy francuskiej

sól, pieprz, zioła prowansalskie, sos sojowy

masło

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść z masłem i wymieszać z musztardą.

Cebulę pokroić w kostkę, seler w cienkie talarki, marchewkę zetrzec na dużych oczkach tarki. Mięso podsmażyć na brązowo na oleju, dodać cebulę, selera i marchewkę. Smażyć , od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, smażyc chwilę razem. Dodać bulion rozdrobniony we wrzątku. Dusić pod przykryciem ok 20 -30 minut. Sos musi być gęsty. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. W żaroodpornym naczyniu rozłożyć mięso na to wystudzone puree ziemniaczane. Cienkie plasterki masła rozłozyć na zapiekanece.

Piec 30-40 min w 180 C. Podawać z surówką - u mnie z białej kapusty.

 

niedziela, 07 lutego 2010, coikiedygotuje

Polecane wpisy